Wat is sublimatie?

Sublimatie is een proces dat gebruik maakt van hittegevoelige inkten die een verbinding aangaan met een hiervoor gecoat oppervlak. Dit kan worden toegepast op metaal, keramiek, polyester, textiel, glas, kunststof, enz., enz.. Het aantal sublimeerbare producten groeit elke dag.

Sublimatie-inkten hebben de eigenschap te veranderen van een vaste vorm in een gasvormige toestand zonder door een vloeibare fase te gaan. Door verhitting veranderen de inkten in een gas die een verbinding aangaan met polyester of acrylaatoppervlakten. Sublimatie-inkten zijn hierdoor uiterst wasbestendig  doordat het beeld zich niet aan de oppervlakte bevindt maar deel uitmaakt van het oppervlak.  Sublimatie is geen nieuw proces maar is reeds decennia in gebruik in de textielindustrie. Nieuwe technologieen hebben het mogelijk gemaakt deze inkten te gebruiken in combinatie met digitale printers. Dit opende de deuren naar personalisatie.

Laat uw verbeelding werken en u zal zeker een toepassing vinden voor deze nieuwe techniek....

Hoe werkt sublimatie?

Een tekening of foto wordt ingebracht in het computersysteem. Nadat de gewenste veranderingen zijn aangebracht kan de tekening, logo of foto afgedrukt worden met een inkjetprinter voorzien van sublimatie inkten. Via een speciaal gecoat papier (transfermateriaal)  wordt de print op een te sublimeren product gelegd. Door gebruik van de hittepers wordt de inkt, het transfermateriaal en het product verhit naar zo'n 200 graden celcius.Inkten veranderen in gasvorm en de moleculen van het materiaal gaan open. De inkt vergast als het ware in de openstaande moleculen. Bij het afkoelen sluiten de moleculen zich weer en inkten gaan weer over in vaste vorm. Inkten zitten gevangen in de vaste moleculen van de coating of de stof van de textiel.  Textiel is zeer goed wasbaar en keramiek is vaatwasmachinebestendig.